Juniperus communis

Enbärsdricka

Repa enris från buskarna (använd handske!). Tag med de bär du får med. Fyll två plastkassar utan att packa.

Gör några små stickhål i kassarna när du kommer hem och spola sedan kallt vatten i kassarna så det får spola igenom och "tvätta bort" eventuella luftföroreningar och gamla barr.

Lägg det sköljda riset i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker riset. Det bör vara ungefär 10 liter vatten till den här rismängden.

Koka upp och slå av värmen när det kokar ordentligt. Låt det hela stå i 20 minuter och "dra".

Bind fast en handduk på en hink och sila brygden. Lägg ut det avsilade riset på rabatten eller i komposten.

Rör i socker, farin sirap eller melass eller kombinera.

Beräkna ett hekto (100 gram)/liter vätska(alltså ungefär ett kilo till 10 liter). Kyl ner det hela till ca 37 grader.

Rör i jäst (beräkna 1.5 gram/liter brygd) OBS! inte mer! Till 10 liter går det åt 15 gram! (Rör ut jästen i litet socker och rör i den i drickan.)

Täck över hinken och ställ den varmt så att jäsningen kan komma igång ordentligt. Tid för detta: Minst ett dygn, gärna två dygn men inte längre. SKUMMA av allt lödder som bildats.

Häll upp drickan på flaskor (se till att du inte skakar om så att bottensatsen kommer upp.) Häll ur bottensatsen när du är klar med "buteljeringen". Ställ nu flaskorna på en varm plats så att jäsningen kommer igång igen (några timmar!).

OBS! Nu är det dags att sätta i korkarna och nu är det mycket viktigt att du har vanliga gammaldags korkar som KAN tryckas ur flaskan OM jäsningen skulle bli för häftig. Kom ihåg detta: INGA SKRUVKORKAR!!!!! (En "skruvkorkad" flaska KAN sprängas!) Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.

Nu är det dags att avnjuta ENBÄRSDRICKAN - kall och lite bornerande till middagen.

LYCKA TILL med din ENBÄRSDRICKA med detta gamla recept från Greksåsar i Nora Bergslag, Västmanland.